luni, 18 martie 2019

Chiril al Alexandriei-un alt sfânt important al țãrii noastre

Chiril din Alexandria a fost patriarh al Alexandriei între 412-444 când orașul era la apogeul influenței sale în Imperiul Roman .
Este considerat Pãrinte al Bisericii și Învãțãtor al Bisericii dar împãratul roman Teodosiu al II-lea l-a condamnat pentru cã se purta ca un faraon îngâmfat iar Episcopii nestorieni în Primul Conciliu de la Efes l-au declarat eretic numindu-l un monstru nãscut și educat pentru distrugerea Bisericii .
Unchiul sãu Patriarhul Teofil a murit pe 15 octombrie 412 iar Chiril a fost numit Patriarh pe 18 octombrie 412 deși partida îl favoriza pe Arhidiaconul Timotei .
Chiril a urmat unchiului sãu într-o poziție cu multã putere și influențã rivalizând cu prefectul orașului în vremuri de tulburãri și conflicte deseori violente între locuitorii pãgâni evrei și creștini .
A început sã-și exercite autoritatea prin închiderea Bisericilor Novațienilor și confiscarea lucrurilor lor sfinte .
Apoi a dorit sã-i îndepãrteze pe evrei și a cerut ca aceștia sã fie înlãturați din oraș .
Orestes prefectul orașului nu vedea niciun sens în aceste atacuri așa cã s-a plâns lui Teodosiu dar a fost respins de regenta Pulcheria o creștinã fanaticã .
Ca urmare evreii au fost expulzați din oraș .
S-a afirmat mai ales din cauza caracterului sãu impulsiv cã Sfântul Chiril ar fi responsabil de uciderea în anul 415 a filozoafei neoplatoniciene Hypatia de cãtre o bandã de creștini fanatici .
Studii moderne considerã uciderea Hypatiei ca fiind rezultat al luptei între douã facțiuni creștine moderații lui Orestes susținuți și de cãtre Hypatia și conservatorii lui Chiril .
Chiril însuși considera studiul filosofiei drept erezie .
Conform unui teolog catolic pe nume Otto Bardenhewer atribuirea responsabilitãții pentru uciderea Hypatiei lui Chiril ar fi lipsitã de temei real .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...