vineri, 1 martie 2019

Sfânta Evdochia-o sfântã importantã a țãrii noastre

Dreptcredincioasa Evdochia sau Eudoxia (cãtre 400-460) ) a fost o împãrãteasã a Orientului instruitã soție a împãratului Teodosie al II-lea .
Numele sãu adevãrat era de Athenais dar primește la botez numele de Aelia Licinia Eudocia .
Evdochia este mama lui Licinia Eudoxia soția împãratului Valentinian al III-lea .
Pomenirea ei se face la 13 august .
Fiicã a filosofului și retorului atenian Leontias Evdochia a primit o educație aleasã .
Fãcându-se protejatã a Pulcheriei sora împãratului Teodosie al II-lea Evdochia este primitã la curtea imperialã  unde este admiratã de toți pentru eleganța și înțelepciunea ei .
Dupã ce a fost botezatã de Patriarhul Atic (prãznuit la 8 ianuarie ) Evdochia devine soția împãratului Teodosie al II-lea la 7 iunie 421 moment în care și devine împãrãteasã a Orientului pentru ca în 423 sã fie proclamatã Augustã .
În anul 438 Evdochia face un pelerinaj la Ierusalim la recomandarea sfintei Melania Romana (prãznuitã la 31 decembrie ) cu care a simpatizat la Constantinopol și pe care o considerã ca pe o mamã duhovniceascã .
La Ierusalim Evdochia participã la târnosirea primei Biserici închinate Sfântului Ștefan întâiul- mucenic de cãtre Sfântul Chiril al Alexandriei urmatã a doua zi de târnosirea altor altare și Biserici pe Muntele Mãslinilor .
Din acest pelerinaj la Ierusalim Evdochia aduce la Constantinopol pãrți din moaștele întâi-mucenicului Ștefan .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...