duminică, 14 aprilie 2019

Aristarh-un sfant important al lumii

Aristarh sau Aristarhus din Samos a fost un astronom si matematician grec care a sustinut ca Pamantul se roteste in jurul Soarelui a fost ridiculizat pentru convingerile sale .
El a fost influentat de Filolaos din Croton dar a identificat "focul central " cu Soarele si a pus celelalte planete in ordinea lor corecta de distanta in jurul Soarelui .
A fost si primul astronom care a estimat (destul de imprecis ) dimensiunile Soarelui si Lunii ca si distanta de la acestea pana la Pamant .
In anul 288 inainte de Hristos dezvolta teoria heliocentrica .
A ajuns la concluzia ca Planetele se rotesc in jurul Soarelui pornind de la dorinta de a sti care e distanta de la Pamant la Soare .
Luand ca etalon distanta Pamant-Luna a considerat momentul cel mai indicat pentru efectuarea "Primul " sau "Ultimul "patrar cand cei trei astri sunt pozitionati in varfurile unui triunghi dreptunghic in care Luna corespunde unghiului drept .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...