sâmbătă, 20 aprilie 2019

Zaheu -un sfant important al lumii

Situat la nord-est de Ierusalim pe drumul ce coboara spre Marea Moarta pe Valea Iordanului Ierihon este una din cele mai vechi asezari umane din lume .
Datorita terenurilor fertile si apei care se gaseste din abundenta orasul arata ca o splendida gradina cu vegetatie tropicala fiind marginit de Muntele Nebo la est Muntii Centrali la vest si Marea Moarta in partea de sud .
Dupa cum citim in Evanghelia dupa Luca Zaheu era mai marele vamesilor din Ierihon .
Si el auzise de Hristos si de minunile pe care El le facea si isi dorea mult sa-l vada .
Din pricina multimilor care il inconjurau pe Iisus Zaheu nu reusea sa se apropie si fiind mic de statura nici de departe nu putea sa-l vada .
Atunci uitand parca de functia si pozitia sa sociala Zaheu a alergat inainte si s-a urcat intr-un copac de pe marginea drumului pe unde avea sa treaca Iisus .
Copacul in care s-a urcat Zaheu era sicomor un arbore exotic foarte asemanator cu smochinul care in multe traduceri romanesti pentru simplificare a fost numit dud .
Trunchiul acestui pom acum uscat se vede inca in curtea Manastirii    "Sfantul Proroc Elisei " din Ierihon .
Dupa Inaltarea Domnului la Cer Sfantul Zaheu l-a insotit pe Sfantul Apostol Petru in calatoriile sale .
Traditia spune ca el l-a urmat pe Sfantul Petru in Cezareea Palestinei unde a fost numit Episcop .
El a murit in pace avand ca zi de praznuire 20 aprilie .
Biserica il pomeneste pe Zaheu si in Duminica a XXII-a (22-a ) dupa Rusalii cand este citit textul din Luca ,19-1-10 unde este descrisa intalnirea lui Zaheu cu Mantuitorul .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...