duminică, 21 aprilie 2019

Floriile -sarbatoarea premergatoare Invierii Domnului

De cele mai multe ori termenul Florii este legat de mitologia romana crezandu-se ca ar proveni de la Flora zeita florilor dar si a rodirii cerealelor pomilor fructiferi si a plantelor din gradini .
In cinstea ei erau organizate serbarile numite Floralia care se desfasurau in luna Aprilie .
Pentru ca popoarele pagane au fost convertite la noua religie se presupune ca Biserica ar fi dat un alt continut acestei sarbatori un continut legat de Intrarea Mantuitorului in Ierusalim si de innoire a lumii prin Jertfa si Invierea Lui din morti .
Insa exista specialisti printre care se numara si parintele Ioan -Florin Florescu co-autor al volumului al IX-lea (al 9-lea ) din editia critica a Bibliei de la 1688 care sustin ca din punct de vedere etimologic numele de Florii nu are de-a face cu sarbatoarea pagana (redescoperita in secolul al XIV-lea ) ci este simplul plural al substantivului floare afirmatie sustinuta si de vechile noastre carti de cult precum Cazania lui Varlaam din anul 1643 sau Liturghierul de la Bucuresti din 1680 .
Acestea au tradus din limba slavona veche pericopa evanghelica numita "Nedelia tvetnaia " care se citea de praznicul Intrarii Domnului in Ierusalim prin" Duminica Floriilor ".
Ne intrebam apoi ce legatura are aceasta sarbatoare cu florile avand in vedere ca Sfanta Scriptura nu ne vorbeste decat despre haine si ramuri in pericopa referitoare la Intrarea Domnului in Ierusalim .
Explicatia are legatura cu un obicei desfasurat in Constantinopol si atestat documentar prin secolul al X-lea (10-lea ) in cadrul caruia participau toti demnitarii orasului .
Astfel imparatul Constantin al VII-lea Porfirogenetul in lucrarea sa De cerimonis consemneaza faptul ca la acest prazmic imparatul le oferea demnitarilor lumanari cruci din argint si inca un dar :"Membrii senatului intra unul dupa altul in Biserica "Sfantul Dimitrie "si fiecare dintre ei primeste din mainile imparatului cate o ramura de palmier de marghilan sau de alte flori frumos mirositoare dupa sezon ".
Evident randuiala acestei ceremonii nu a ramas doar intre zidurile capitalei Bizantului ci s-a transmis mai intai in Apus apoi in Rasarit fapt confirmat si de Stihira glasului al VI-lea din cadrul Vecerniei Floriilor :
"Astazi harul Sfantului Duh pe noi ne-a adunat si toti luand Crucea Ta zicem :"Bine esti cuvantat Cel ce vii intru numele Domnului ;Osana celui dintru inaltime .
In cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea substantivul la plural -"Florii -a fost din ce in ce mai des utilizat la inceput in textele literare iar mai apoi in cartile de cult intrand in vocabularul uzual al vorbitorilor si in numeroase locutiuni si expresii .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...