marți, 16 decembrie 2014

Bistrita-o alta manastire din Moldova

Manastirea Bistrita zidita de domnitorul Alexandru Cel Bun in anul 1406 este o manastire ortodoxa din judetul Neamt.
Manastirea se afla in comuna Alexandru Cel Bun si are o foarte mare valoare istorica si arheologica.
Fiind situata la aproximativ 8 kilometri mai spre Vest de orasul Piatra Neamt in comuna Viisoara-Alexandru Cel Bun manastirea a dainuit timp de peste sase veacuri la adapostul padurilor ce o acopera infruntand ca toate lacasurile noastre de credinta si cultura greutatile si incercarile istoriei.
Manastirea Bistrita ocupa un loc deosebit intre vetrele de credinta ortodoxa si de cultura romaneasca ce innobileaza trecutul acestei tari numarandu-se printre cele mai vechi ctitorii Voievodale adapostind oseminte domnesti si fapte de neuitat din istoria si viata spirituala a poporului nostru.
Potrivit traditiei inceputurile obstei monahale din vatra Bistritei nemtene se aseaza in vremea domniei lui Petru I Musat spre sfarsitul secolului al XIV-lea cand s-a ridicat acolo o micuta biserica de lemn prin purtarea de grija a ieromonahului Pafnutie.
In anul 1402 pe locul bisericutei de lemn domnitorul Alexandru cel Bun a zidit o minunata biserica de piatra.
Locasul de peste 30 de metri lungime cu pronaos gropnita naos si altar a fost zidit si cu gandul de a-i folosi acestuia pe post de loc de ingropare.
Manastirea Bistrita ocupa un loc important in sistemul religios si institutional creat de Alexandru cel Bun potrivit documentului din 7 ianuarie 1407 emis de catre mitropolitul Iosif Musat prin care acest lacas era pus pe picior de egalitate cu Manastirea Neamt stabilindu-se o conducere comuna a acelor doua asezaminte in persoana preotului chir Dometian.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...