miercuri, 10 decembrie 2014

Ghighiu-o alta manastire importanta a tarii noastre

La mai putin de cinci kilometri de Ploiesti se afla unul dintre cele mai cunoscute lacasuri de cult din Prahova  Manastirea Ghighiu .
Vatra monahala situata la Barcanesti este una dintre putinele care au ca hram "Izvorul Tamaduirii".
Ridicata acum mai bine de patru secole in mijlocul unei paduri care facea parte din legendarii Codri ai Vlasiei manastirea atrage credinciosi din toata tara.
Doua sunt motivele pentru care oamenii se duc sa se roage acolo :icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului adusa tocmai din Siria si un faimos izvor tamaduitor.
Pe vatra unei biserici din lemn zidita la sfarsitul secolului al XVI-lea de logofatul Coresi si sotia sa jupanita Slavita unde se gasesc si monumentele lor s-a ridicat in anul 1817 o biserica tot din lemn in timpul domnitorului Ioan C.Caragea si al mitropolitului Nectarie.
Terenul pe care s-a cladit a fost donat de Uta Rafoveanca banii fiind dati de familia boierilor Rucareanu.
Actuala biserica a fost zidita intre anii 1858-1866 (si sfintita la 31 martie 1866) de catre staretii Eftimie si Antonie ajutati de mitropolitul Nifon pe temelia fostei biserici de lemn (construita in 1817 ) care nu se stie cand a fost daramata si in ce imprejurari.
Biserica manastirii Ghighiu a avut de suferit multe stricaciuni atat in timpul marelui cutremur din 1940 cat si in timpul bombardamentelor aliate asupra campurilor petroliere din Prahova in 1944.
In urma cutremurului si a bombardamentelor biserica si chiliile au suferit mari stricaciuni.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...