luni, 22 decembrie 2014

Hadambu-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Hadambu situata la 30 de kilometri distanta de Iasi in satul Mogosesti este un complex monastic fortificat defensiv construit pe la jumatatea secolului al XVII-lea.
Aceasta manastire de calugari cu o obste de zece vietuitori in prezent va ajunge cu timpul in ruina insa in anul 1991 din bunavointa lui Dumnezeu va fi reinfiintata si repictata.
Dupa o istorie zbuciumata si insuficient elucidata in toate detaliile si sinuozitatile sale adeseori cu aspecte contradictorii sau controverse se poate afirma ca manastirea cunoscuta sub numele de Schitul Hadambu dar si sub aceea de Schitul din Dealul Mare trece in prezent printr-un autentic reviriment printr-o perioada de renastere din propriile sale vestigii.
In pisania ctitoriei cat si din unele documente domnesti aflam ca Voievodul Gheorghe Ghica i-a daruit lui Iani Hadambu fost chelar un loc "in padurea Iasilor la Dealu Mare" pentru a construi o biserica cu hramul "Nasterii Preacinstitei si Nascatoarei de Dumnezeu".
Asezarea monahala s-a numit Hadambu dupa numele ctitorului ei.
Specialisti dintre cei mai autoritari in domeniu au relevat ca manastirea Hadambu asa cum a fost construita ea incepand cu anul 1659 este un complex fortificat reprezentativ pentru arhitectura moldoveneasca din secolul al XVII-lea si ca biserica de mici dimensiuni prezinta un plan mixt caracterizandu-se prin diferite amenajari defensive proprii si incintei de plan rectangular prevazuta la colturi cu turnuri circulare specifice constructiilor cu functii de aparare.
De-a lungul existentei sale Manastirea Hadambu a fost supusa mereu eroziunii timpului vicisitudinilor istoriei dar si rautatilor si neglijentelor omenesti care uneori sunt mai daunatoare decat stihiile naturii.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...