duminică, 14 decembrie 2014

Manastirea Brazi-o alta ctitorie din Vrancea

Manastirea Brazi este o manastire ortodoxa cu obste de maici din Vrancea .
Aceasta se afla la aproximativ un kilometru sud-vest de orasul Panciu sub Dealul Neicului pe malul drept al micului parau Haulita.
In preajma asezamantului monahal se afla satele Crucea de Sus  Crucea de Jos Straoane si Muncelu atestate documentar in secolele XV-XVI ca sate razesti in timp ce alte localitati precum Neicu Satu Nou si Panciu sunt mentionate in documente abia din secolul al XVIII-lea .
Traditia locala nesprijinita insa pe documente istorice spune ca inca din vremea Sfantului Voievod Stefan cel Mare acolo era un schit sihastresc in care vietuia Sfantul Pustnic Gheorghe .
Dar cel mai sigur probat de documente este ca inceputul acestui Sfant Lacas se poate plasa in secolul al XVII-lea.
Manastirea Brazi dateaza din timpul Sfantului Stefan Cel Mare legenda legata de aceasta ascuzand o poveste interesanta si plina de mister.
Se spune ca intr-o zi Sfantul Stefan inconjurat de sfetnicii sai a pornit sa -si viziteze podgoriile din zona Vrancei .
Printre ei se afla insa si un sfetnic ranit care a fost lasat in grija pustnicului Gheorghe cunoscut drept un tamaduitor al acelor meleaguri .
La intoarcere domnitorul isi gaseste omul sanatos si drept multumire ii promite binefacatorului ca va ridica o biserica , Schitul Brazi despre care se spune ca poarta hramul Sfantului Mare Mucenic Gheorghe .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...