vineri, 12 decembrie 2014

Bogdana-o alta manastire importanta a tarii noastre

Gratioasele biserici ale Sfantului Stefan cel Mare amintesc anii de barbatie de glorie si de pietate de restriste si de speranta cu alte cuvinte de o intensa viata nationala duhovniceasca.
Picturile din timpul lui Petru Rares si pana la Alexandru Lapusneanu ne prezinta concluzia unei arte pe deplin constituita , arta prin care trece uneori o adiere de eroism.
Intre aceste marturii ale valorii si credintei nationale se numara si Manastirea Bogdana din orasul Radauti.
Inceputurile manastirii Bogdana cunoscuta sub denumirea de Biserica "Sfantul Ierarh Nicolae" se pierd in negura vremurilor in perioada de constituire a statului feudal moldovean.
De-a lungul vremii acest monument arhitectural de o frumusete aparte a indeplinit un rol istoric religios si cultural deosebit.
In ciuda intemperiilor vremii biserica a rezistat peste veacuri cotropirilor tatare si turcesti  jafurilor razboaielor si dominatiei habsburgice constituind de-a lungul timpului o garantie a spiritului national romanesc.
Daca in Transilvania prima manastire a fost Hodos-Bodrog amintita in anul 1117 intr-o scrisoare a regelui Bela al III-lea iar in Tara Romaneasca manastirea lui Negru-Voda cu hramul Adormirea Maicii Domnului in Moldova avem Manastirea Bogdana inchinata Sfantului Ierarh Nicolae ctitorita de Bogdan I.
Monument de arhitectura Biserica "Sfantul Nicolae" a fost zidita de Voievodul Bogdan Voda (1359-1365) ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru izbanda in luptele ce le-a purtat pentru a pune bazele unui stat liber si independent la rasarit de Carpati in Tara Moldovei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...