duminică, 21 decembrie 2014

Dealu-o alta manastire importanta din Dobrogea

Manastirea Dealu este una dintre marile vechi manastiri ale tarii noastre.
Manastirea de maici de la Dealu se afla in localitatea Viforata comuna Aninoasa la sase kilometri in nord-vestul localitatii Targoviste pe un deal din preajma cursului Ialomitei .
Cine ajunge in asa-numita "Vale a Voievozilor" de langa Targoviste si incepe sa urce dealul aparut in cale dupa o vreme trecand pe sub un portal de clopotnita se va afla fata in fata cu silueta stranie si impunatoare a manastirii Dealu ctitorie a domnitorului Radu cel Mare .
Prima biserica  de pe acel loc dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea sau inceputul secolului al XV-lea din timpul domnitorului Mircea cel Batran .
Pe locul acesteia domnitorul Radu cel Mare (1495-1508) construieste o preamareata biserica din caramida placata cu piatra si impodobita in chip deosebit .
Aceasta avea sa fie luata drept model de catre urmasul lui Radu  Neagoe Basarab (1512-1521) atunci cand a ridicat biserica episcopala din Curtea de Arges .
Biserica de la manastirea Dealu este cea mai mare necropola domneasca din tara .
Dincolo de zidurile ei mormintele voievozilor poarta nu numai plamada de istorie si sfintenie din care s-a alcatuit neamul caruia ii apartinem dar si ecourile tradarilor laolalta cu soaptele de alcov patimile si asceza intriga blestemul si cainta .
Autentic "principe al Renasterii" domnitorul Radu cel Mare isi purtase mult timp pasii prin lumea apuseana unde deprinsese fastul si stralucirea de la Curte artele si frumosul .
La sud de Dunare erau vremurile in care otomanii cuceritori nu ingaduiau sa se ridice vreo biserica peste care sa nu poata privi un turc calare .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...