luni, 15 decembrie 2014

Horaita-o alta manastire din Harghita

Manastirea Horaita este asezata la altitudinea de 600 de metri nu departe de poalele muntelui Horaiciorul -1.076 de metri langa versantul rasaritean al muntilor Stanisoarei din Carpatii Orientali.
Manastirea-initial numai biserica de mir -a luat fiinta acum mai bine de cinci veacuri.
Manastirea Horaita a fost ridicata de calugarii care doritori de retragere pusniceau razleti prin poienile din preajma.
Dovada acestui fapt stau astazi toponime ca "Poiana lui Iov" sau "Poiana lui Calinic" sau "Poiana lui Silvestru"  locuri ce pot fi usor identificate in preajma manastirii.
Drumul spre manastire poate fi strabatut atat cu masina cat si pe jos.
Din drumul national 15 C Piatra Neamt -Targu Neamt in dreptul localitatii Dobreni se parcurg 15 kilometri pe drumul judetean 156 A prin localitatile Negresti si Poiana.
O alta modalitate de a ajunge este oferita de acelasi drum national dinspre Targu Neamt in dreptul localitatii Cracaoani pe drumul comunal nemodernizat de 6 kilometri.
La sase kilometri de soseaua Cracaoanilor ce leaga orasele Piatra Neamt si Targu Neamt la capatul pitorestii vai a paraului cu acelasi nume-Horaita intr-o poiana inclinata   inconjurata de Subcarpatii Muntilor Stanisoarei la 660 de metri altitudine se situeaza Manastirea Horaita.
Manastirea Horaita a luat fiinta in prima jumatate a secolului al XIX-lea .
Intre anii 1822 si 1824 parintele Irinarh Rosetti (1771-1859) calugar cu metania din Manastirea Neamt cu binecuvantarea si aportul substantial al Mitropolitului Veniamin Costachi al Moldovei (1803-1842) in urma unei revelatii dumnezeiesti -ridica prima biserica -din lemn a manastirii-cu hramul "Pogorarea Sfantului Duh".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...