marți, 9 decembrie 2014

Trei Ierarhi-o alta manastire din Moldova

Manastirea Sfintii Trei Ierarhi din orasul Iasi este unul din cele mai importante locasuri de cult din tara noastra.
Biserica manastirii important monument de arhitectura eclesiala a fost prezenta in unele din cele mai importante momente ale istoriei nationale.
"Pe aparatorii si luminatorii Bisericii crestinesti,pe invatatorii cei mai mari si infranatorii zazaniilor diavolesti,pe surpatorii eresurilor ,pe stalpii cei neclintiti ai bisericii podoabele cele mai alese ale ierarhilor intocmai cu Apostolii si ai lumii invatatori,pe marele Vasile cel cu dumnezeiasca minte,pe Grigorie cel cu dulce glas si pe Ioan luminatorul a toata lumea sa-i laudam cu toata credinta si sa le cantam :"Bucura-te Treime de Arhierei mult-laudata".
In anul 1634 pe tronul Moldovei a ajuns marele vornic Vasile Lupu boier intelept si luminat iubitor de frumos si mai ales iubitor de credinta.
Intre anii 1634-1653 cat a durat domnia sa Moldova a cunoscut o inflorire culturala fara precedent.
Indata dupa inscaunare dreptcredinciosul Vasile Lupa a construit lui Dumnezeu o biserica inchinata Sfintilor Trei Ierarhi.
Aceasta este "Manastirea Trei Ierarhi" din Iasi.
Pisania originala a bisericii intocmita in limba slavona si asezata inca si astazi deasupra usii de la intrare marturiseste urmatoarele :"Cu voia Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Suh iata eu robul stapanului Domnului Dumnezeu si Mantuitorului nostru Iisus Hristos si inchinator al treimei Io,Vasile Voievod si cu Doamna noastra Tudosca impreuna cu daruitii de Dumnezeu copii Ioan Voievod si Maria si Ruxandra am zididt aceasta ruga in numele sfintilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare ,Ioan Gura de Aur si Grigorie Teologul.
Si s-a sfintit cu mana Arhiepiscopului Varlaam la 7147 mai 6".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...