joi, 11 decembrie 2014

Probota-o alta ctitorie a lui Petru Rares

Manastirea Probota .
La inceputul secolului al XIV-lea a luat fiinta pe Valea Siretului una din cele mai vechi sihastrii din Moldova.
Calugarii se nevoiau cate doi-trei in mici chilii de lemn si isi castigau existenta din impletirea cosurilor de salcie de pe lunca Siretului.
Cu timpul au construit o biserica cu hramul "Sfantul Nicolae" numita "Sihastria din Poiana" iar mai apoi Voievodul Petru Musat a zidit o biserica de piatra numind-o "Probota" ("Fratia").
Biserica de zid "Sfantul Nicolae" deteriorandu-se a fost parasita de Petru Rares (domn in doua randuri :1527-1538 si 1541-1546) .
El zideste in 1530 actuala manastire Probota sau Pobrata ("infratire" sau "fratie " ) cum i se mai spunea pe vremuri.
Pe zidul dinspre sud se pastreaza pisania in limba slavona cu urmatorul continut :"Cu vrerea Tatalui si cu ajutorul Fiului si cu savarsirea Sfantului Duh iata eu, robul Stapanului Meu Iisus Hristos,io Petru Voievod cu mila Lui Dumnezeu ,domn al tarii Moldovei ,fiul lui Stefan Voievod cel Batran ,a binevoit domnia mea cu buna mea voie in al 4-lea an al stapanirii (mele) imparatesti a zidi acest hram intru numele Arhiereului facatorul de  minuni Nicolae fiind egumen chir Grigore in anul 7038(1530)."
 Petru Rares a inzestrat manastirea cu vesminte,argintarii ,carti si a daruit multe si frumoase mosii.
A zidit imprejurul bisericii chilii pentru egumeni si calugari , cladiri pentru gospodarie si in partea de nord a construit si o Casa Domneasca.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...