vineri, 5 decembrie 2014

Slatina-ctitoria lui Alexandru Lapusneanu



Manastirea Slatina este una dintre cele mai mari si mai vechi manastiri ortodoxe din nord-estul tarii noastre.
Ea se situeaza in comuna Slatina judetul Suceava la aceasta ajungandu-se pe drumul ce pleaca din Falticeni spre Sacsa Noua Cornu Luncii apoi stanga spre Paraie si Slatina.
Aceasta avand hramul "Schimbarea la Fata" este prima ctitorie a lui Alexandru Lapusneanu   si intra prin valoarea ei in randul marilor ansambluri monastice ale Moldovei medievale.
Aceasta manastire in unicitatea ei seamana totusi cu celelalte:Manastirea Probota , Manastirea Dragomirna ,Manastirea Sucevita,Manastirea Moldovita si Secu.
Zidurile groase de piatra dar si biserica masiva tot de piatra stau falnice de peste veacuri .
Numele locului si al manastiri -Slatina vine de la un izvor din apropiere care scoate   "slatina" din rau adica "apa sarata" cum se spune in zona.
Cu timpul insa izvorul a secat iar locul si-a pastrat vechiul nume.
Istoria zidirii manastirii Slatina se pierde in negura timpului dar legendele spun ca acolo traia un sihastru care l-ar fi sfatuit pe domnitorul Alexandru Lapusneanu sa zideasca o manastire pe locul unde crestea un falnic paltin.
Eftimie cronicarul domnesc oficial la acea vreme arata ca zidirea manastirii Slatina a fost inceputa in 1553 de catre Alexandru Lapusneanu si terminata in 1564 in a doua domnie a sa.
Intr-o cronica a lui Grigore Ureche se mentioneaza ca sfintirea Manastirii s-a facut de catre Mitropolitul Grigorie la data de 14 octombrie 1558 fapt confirmat si de inscriptia din chenarul  stemei Moldovei asezata deasupra usii de intrare in pridvorul bisericii .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...