joi, 18 decembrie 2014

Brancoveni-o alta manastire din Oltenia

Manastirea Brancoveni este o manastire ortodoxa de maici cu viata de obste din comuna Brancoveni judetul Olt Romania.
Manastirea se afla la o distanta de numai 20 de kilometri sud-vest de Slatina si la 6 kilometri de halta Parscoveni pe linia ferata Piatra Olt -Caracal putin mai inspre sud de localitatea Piatra Olt.
La aceasta se ajunge pe drumul ce leaga localitatile Slatina si Craiova (DN 65-E 574 ) facandu-se stanga spre localitatea Caracal iar mai apoi tot stanga pe drumul comunal DC 80.
Pe harta stolnicului Constantin Cantacuzino in care este desenata Tara Romaneasca la inceputul secolului al XVII-lea satul Brancoveni apare mentionat ca targ si resedinta a fostului judet Romanati.
Alaturi este desenata miniatura manastirii.
Cu aceasta harta in mana istoricul sirian si arhidiaconul Paul de Alep va vizita putin dupa jumatatea aceluiasi veac intreaga Valahie trecand si pe la Brancoveni despre care afla lucruri uimitoare pe care le povesteste cu insufletire crestina spre a fi ferite de uitare.
Biserica cea mare a manastirii este inchinata Adormirii Maicii Domnului iar biserica bolnita aflata in afara zidurilor complexului monahal este inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil cat si Izvorului Tamaduirii.
Comuna Brancoveni este atestata documentar inca din timpul lui Mircea cel Batran (1386-1418).
Anii ce au urmat consemneaza interesul pentru acest tinut si al altor domnitori precum   : Neagoe Basarab Mihai Viteazul Matei Basarab Sfantul Constantin Brancoveanu.
Boierii din familia Brancovenilor construiesc in secolul al XV-lea ca loc de refugiu ansamblul arhitectural Brancoveni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...