marți, 30 decembrie 2014

Hurezi-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Hurezi renumita lavra domneasca a familiei Brancoveanu se afla asezata la poalele line ale Muntelui Capatanii la marginea satului Romanii de Sus la o distanta de 50 de kilometri inspre vest de Ramnicu Valcea pe Drumul national DN 67 in judetul Valcea.
Fiind considerata cea mai reprezentativa constructie in stil Brancovenesc din intreaga tara manastirea Hurezi este poate si cel mai mare ansamblu monahal din Romania .
Singuratatea si linistea de odinioara a locului era tulburata doar de cantecele huhurezilor pasari de noapte care au si dat denumirea locului .
Ansamblul monahal de la Hurezi se intinde pe mai mult de trei hectare cuprinzand manastirea propriu-zisa Biserica bolnita Schitul Sfintilor Apostol si Schitul Sfantul Stefan .
Acestora li se poate adauga in mod firesc si Biserica Sfintii Ingeri ctitorita tot de unul din Staretii manastirii celei mari aflata putin mai la sud de incinta manastirii.
Incepand cu anul 1993 manastirea de la Hurezi se afla pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.
Numele manastirii se trage de la pasarile numite "huhurezi"  pasari de noapte cu un penaj deosebit de colorat.
Potrivit legendei locale mesterii tocmiti de Sfantul Constantin Brancoveanu anume sa construiasca o mareata lavra din cauza turcilor erau nevoiti sa lucreze mai mult noaptea cand se auzeau numai huhurezii.
Manastirea Hurezi prezinta doua incinte :prima incinta este delimitata de ziduri de caramida nu foarte inalte care cuprind atat manastirea cat si schiturile acesteia in vreme ce a doua incinta este fortificata si deosebit de inalta avand cladiri pe trei laterale iar spre rasarit un zid inalt.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...