luni, 29 decembrie 2014

Govora-o alta manastire din Valcea

Manastirea Govora este un vechi asezamant monahal amplasat la poalele dealului Cosul Mare pe raza comunei Mihaesti la 6 kilometri distanta de Baile Govora si la 18 kilometri de municipiul Ramnicu Valcea.
Manastirea constituie un monument arhitectonic medieval de o rara frumusete .
Manastirea Govora este o manastire de maici cu hramul "Adormirea Maicii Domnului"  una dintre cele mai vechi manastiri din Tara Romaneasca precum si un monument arhitectonic medieval de o rara frumusete.
Numele acestei manastiri -Govora vine de la cuvantul slavon "gavariti" care se traduce "a vorbi" , "a spune" "izvor" "murmur de izvor" ori dialectul traco-dacic insemnand "adancitura"  vale cu multe izvoare.
Ridicata partial in secolele al XIV-lea si XV-lea sub domnia lui Vlad Dracul manastirea Govora este una dintre cele mai vechi manastiri din Tara Romaneasca.
Fiind pustiita de boierul Albu cel Mare in vremea domniei lui Vlad Tepes (1448-1476) manastirea a fost refacuta de Vlad Calugarul si Radu cel Mare intre anii 1492 -1496.
Intre anii 1640-1645 domnitorul Matei Basarab repara in intregime manastirea in vederea instalarii tiparnitei pe care i-o daruise la cererea sa cu mesteri cu tot mitropolitul carturar Sfantul Petru Movila de la Kiev.
Sfantul domnitor Constantin Brancoveanu prin Ieromonahul Paisie Staretul manastirii Govora face renovarea si completarea ansamblului monahal cu clopotnita si cladirile de pe latura stanga si de nord .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...