joi, 4 decembrie 2014

Pasarea-o alta manastire a lui Calinic

Manastirea Pasarea se situeaza la 29 de kilometri de Bucuresti fiind fondata in 1813 de Sfantul Calinic de la Cernica fiind si ctitoria lui Timotei care a fost Staret al Sfintei manastiri Cernica in timpul domniei lui Caragea Voda.
O legenda sustine ca manastirea poarta acest nume dupa o pasare care i-a calauzit pasii ctitorului.
O alta poveste transmisa prin viu grai afirma ca in timpul slujbei de sfintire a noului locas in 1813 o pasare s-a asezat pe Sfanta Evanghelie si nu si-a luat zborul decat dupa ce sfintirea s-a savarsit;in timp ce o alta mult mai "rationala " precizeaza ca numele manastirii provine de la numarul impresionant de pasari care vietuiau pe malul lacului Pustnicu,in mijlocul unei paduri falnice parte din fostii codri ai Vlasiei.
In plan spiritual manastirea Pasarea mareata si zvelta ca o mireasa a cerului este sora geamana a Cernicai nu doar pentru ca au acelasi sfant ctitor ci si dupa tipicul Sfantului Sava dupa care se conduc manastirile.
Fac parte din acelasi tot ;gandit si faurit de un sfant roman sunt parti inseparabile deosebite doar prin sexul celor ce vietuiesc in ele.
Prima atestare a  asezamantului monahal dateaza din anul 1813 cand Staretul Timotei de la Cernica a construit o biserica daramata la cutremurul din 1838.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...