miercuri, 11 decembrie 2019

Papa Damasus I-un papã important al lumii

Damasus I a fost papã între anii 366-384 .
Era originar din Spania și s-a nãscut în jurul  anului 305 .
Damasus și-a început activitatea ca Diacon al Bisericii din Roma sub Papa Liberiu și dupã trimiterea acestuia în exil sub urmașul lui Antippa Felix II .
A fost ales Papã în timpul disputelor îndelungate între creștini și arieni care având sprijin politic doreau sã-l aleagã papã pe preotul Ursicinus (Antipapa Ursicinus ) acest conflict culminând cu acțiuni foarte violente (au murit circa 137 de creștini ).
Dupã Liber Pontificalis Papa Damasus a fost acuzat de Diaconii Concordiu și Calixt de adulter cel mai probabil din cauza stilului sãu de viațã opulent și influenței asupra soțiilor aristocraților (creștinismul în cercurile aristocratice ) Sinodul care s-a întrunit pentru a discuta aceste acuzații grave l-a exonerat pe Damasus de orice vinã și i-a expulzat pe acuzatori din Bisericã .
Papa Damasus I a dovedit prin fapte cã a meritat sã fie ales .
Mai întâi a început opera de refacere și de revenire la puritatea credinței depunând pe toți Episcopii simpatizanți ai arianismului fãrã a lua în seamã amenințãrile și preferințele împãraților el a formulat principiul conform cãruia semnul de recunoaștere a unui catolic și a unui Episcop legitim este comuniunea cu Episcopul Romei .
Timpul pontificatului sãu este caracterizat printr-o adevãratã explozie de sãrbãtori formule de rugãciuni serii de predici solemne și de catehezã metodicã activitãți ce au alimentat din plin viața creștinã .
În timpul Pontificatului sãu Papa Damasus a continuat lupta predecesorului sãu Papa Liberiu atât împotriva ereziei ariene care avea o influențã tot mai mare la curtea Împãratului roman cât și împotriva Episcopilor care nu pãstrau comuniunea cu Scaunul Apostolic .
Toatã osteneala Papei Damasus a avut un succes neașteptat când împãratul roman Teodosiu cel Mare prin Edictul de la Tesalonic 380 sprijinã hotãrât Creștinismul care devine religia de stat obligatorie pentru toți supușii Imperiului îndepãrtându-se de arianism care în Conciliul Ecumenic de la Constantinopol din 381 este condamnat definitiv .
Papa Damasus I i-a cerut Sfântului Ieronim care i-a devenit secretar sã revizuiascã traducerea veche a Sfintei Scripturi .
Sfântul Ieronim pentru a realiza aceastã traducere a cãlãtorit la Bethleem unde s-a documentat comparând versiunile din limbile ebraicã și aramaicã ale Vechiului Testament .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...