marți, 3 decembrie 2019

Polihronie-un sfânt al lumii

Sfântul Mucenic Polihronie s-a nãscut în provincia ce se cheamã Gamfanița iar tatãl acestuia Vardenie era plugar .
Și și-a învãțat copilul carte și i-a poruncit sã urmeze dupã ceilalți copii.
Și fiindu-le apa departe prin ruga copilul a izvorât din fântâna din curtea tatãlui sãu cu apã foarte bunã pentru cã avea copilul multã înțelepciune și înfrânare .
Deci ajungând în vârstã se luã cu cei ce
lucrau la vii și merse la Constantinopol .
Și lucrând și el cu ceilalți lucrãtori la vie gusta hranã și bea apã a doua zi sau a treia zi .
Iar stãpânul viei mirându-se de lucrãtorul lui Dumnezeu și respectând virtutea lui i-a dat o sumã de aur și l-a trimis zicându-i :"Du-te la casa ta și te roagã lui Dumnezeu pentru   mine   " oprindu-i și sapa de dragul credinței care a fãcut multe minuni .
Iar el cu aurul ce avea la mâna lui a fãcut o Bisericã; și aflându-se la Sinodul ce s-a ținut la Niceea fiind citeț s-a învrednicit și de Diacon și de Preot .
Dupã aceea murind marele Constantin îndatã erezia lui Arie începu a prinde pe mulți   atunci Sfântul acesta ținând tare credința cea dreaptã se silea totdeauna a o crește și a o întãri .
Pentru aceea ereticii se topeau de zavistie și aflând pe sfântul stând la altar au sãrit fãrã veste și l-au înjunghiat și l-au tãiat cu sãbiile amestecându-l cu tainicul și Dumnezeiescul sânge și astfel l-au trimis fãrã voia lor jertfã sfântã lui Dumnezeu .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...