sâmbătă, 14 decembrie 2019

Sfantul Calinic de la Cernica-un alt sfant important al tarii noastre

Sfantul Calinic de la Cernica s-a nascut la 7 octombrie 1787 aproape de Biserica Sfantul Visarion .
Din Sfantul Botez a primit numele de Constantin .
Parintii sai se numeau Antonie si Floarea si erau foarte evlaviosi .
Cel mai mare dintre copiii lor a fost in tinerete preot de mir apoi intrand in viata monahala sub numele de Acachie .
De asemenea si mama Sfantului Calinic fericita Floarea dupa ce si-a crescut copiii s-a retras in Manastirea Pasarea primind marele si ingerescul chip sub numele de Schimonahia Filoteia .
Tanarul Constantin cel mai mic dintre copii a primit din pruncie o educatie religioasa aleasa invatand carte in Bucuresti la scolile care functionau la acea vreme pe langa Biserica .
In anul 1807 a intrat in nevointa calugareasca la Manastirea Cernica sub ascultarea Cuviosului Staret Arhimandritul Timotei .
La 12 noiembrie 1808 a fost tuns in Schima monahala sub numele de Calinic iar la 3 decembrie 1808 a fost hirotonit Ierodiacon .
Sfantul Ierarh Calinic de la Cernica fiind vas ales al Duhului Sfant a iubit de mic rugaciunea tacerea cinstea si milostenia .
Inca de cand era calugar tanar in Manastirea Cernica postea foarte mult isi implinea regulat canonul si pravila cu multa osardie se lupta impotriva somnului si nu lipsea niciodata de la slujbele Bisericii dupa marturia batranului Hariton iar ziua lucra impreuna cu parintii la ascultarile cele grele ale Bisericii .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...