vineri, 6 decembrie 2019

Sfântul Nicolae -un sfânt important al țãrii noastre

Sfântul Nicolae din Mira cunoscut și sub numele de Nicolae de Bari a fost un Episcop creștin al orașului maritim antic grecesc Mira din Asia Micã.
Datoritã numeroaselor minuni atribuite mijlocirii sale el este cunoscut și sub numele de Nicolae Minunatul .
Sfântul Nicolae este patronul marinarilor negustorilor arcașilor hoților care regretã copiilor și studenților din diverse orașe și țãri din Europa .
Reputația sa a evoluat în rândul credincioșilor așa cum era obișnuit  pentru Sfinții creștini timpurii iar legendarul sãu obicei de a da daruri secrete a dat naștere modelului tradițional al lui Moș Crãciun (Sfântul Nicu ) prin Sinterklaas .
Se știe foarte puțin despre istoricul Sfânt Nicolae .
Cele mai vechi relatãri ale vieții sale au fost scrise la secole dupã moartea sa și conțin multe elaborații legendare .
Se spune cã s-a nãscut în portul grecesc din Patara Licia în Asia Micã din pãrinți creștini înstãriți .
Într-unul dintre primele incidente atestate și cele mai faimoase din viața sa se spune cã a salvat trei fete de la a fi forțate sã se prostitueze aruncând un sac de monede pe fereastra casei lor în fiecare searã timp de trei nopți pentru ca tatãl lor sã poatã plãti o zestre pentru fiecare dintre ele .
Alte povești timpurii povestesc despre el calmând o furtunã pe mare salvând trei soldați nevinovați de executare greșitã și tãind un copac stãpânit de un demon .
În tinerețe se spune cã a fãcut un pelerinaj în Egipt și în zona Palestinei .
La scurt timp dupã întoarcerea sa a devenit Episcop de Myra .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...