joi, 5 decembrie 2019

Sfântul Francisc de Assisi-un sfânt al sãracilor

Francisc de Assisi (în italianã San Francesco d'Assisi ) pe numele sau laic Giovanni Bernadone întemeietorul Ordinului Fraților Minori ordin cãlugãresc Diacon patron al Italiei al orașului San Francisco etc .
Numele sãu de botez a fost Giovanni .
Giovanni Bernadone s-a nãscut în 1182 la Assisi fiul lui Pietro Bernadone și al donnei    Pica .
La botez Donna Pica și-a numit pruncul Ioan  tatãl însã -abia întors dintr-o cãlãtorie de afaceri cum era negustor de stofe obiecte de artã și de bijuterii -renumește pruncul Francisc (foarte probabil recunoștințã pentru cãlãtoria negustoreascã în Alsacia ) .
Anii tinereții zvãpãiate i-a împãrtãșit cu cei de-o vârstã cu el și de aceeași treaptã socialã participând chiar la ciocnirile armate ale comunei natale  astfel de  exemplu în 1202 cu ocazia rãzboiului deschis între Peruggia și Assisi .
Armatele rivale dau piept în piept la Collestrada .
Victoria este de partea peruginilor .
Între locuitorii din Assisi luați prizonieri s-a numãrat și Francisc rãnit .
Va rãmâne prizonier de rãzboi mai bine de un an .
Cãtre sfârșitul anului 1203 datoritã bolii care se înrãutãțea (considerat pe moarte ?)  și probabil pentru o frumoasã sumã de bani -rãscumpãrare plãtitã de Pietro Bernadone -a fost eliberat .
Vindecat de boala îndelungã (prin 1204/1205 ) Francisc pare cã a rãmas pradã unei neliniști interioare mai ales cu privire la viitorul sãu .
Al 24-lea an al vieții sale (1205) înseamnã pentru Francisc și începutul convertirii :abandonarea prietenilor de mai înainte o viațã de rugãciune mai intensã întâlnirea cu leprosul cãruia îi sãrutã rãnile vocea lui Cristos care-i vorbește din Rãstignitul din Bisericuța San Damiano pelerinajul la Roma și prima experiențã de sãrãcie voluntarã .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...