joi, 12 decembrie 2019

Sfântul Ierarh Alexandru-un sfânt important al țãrii noastre

Sfântul sfințit mucenic Alexandru al Ierusalimului a trãit la sfârșitul secolului al doilea și începutul secolului al treilea .
Episcop și mucenic Sfântul Alexandru a murit pe vremea persecuțiilor împãratului Deciu la jumãtatea secolului al III-lea (al 3-lea ) .
Este pomenit în Biserica Ortodoxã pe 16 mai și pe  12 decembrie ca Ieromartir .
Alexandru a fost discipolul marelui învãțãtor și scriitor al Bisericii Clement al Alexandriei pe care îl numește "învãțãtorul și binefãcãtorul meu " într-o scrisoare cãtre Origen citatã de  Eusebiu de Cezareea .
A fost primul Episcop de Flavia în Capadocia iar mai apoi a fost desemnat co-administrator alãturi de Episcopul Ierusalimului Narcissus care la vremea aceea avea 116 ani .
Pe timpul împãratului roman Alexandru Sever (222-235) Alexandru a fost închis pentru credința sa .
Dupã ce a fost eliberat din închisoare a plecat la Ierusalim pentru a se închina la Sfintele Locuri .
În timp ce se afla la Ierusalim bãtrânul Episcop Narcissus l-a rugat sã rãmânã și sã-l ajute la conducerea Scaunului Episcopal.
Acest fel de situație era un lucru extrem de rar în Biserica veche el fiind însã acceptat și introdus cu consimțãmântul tuturor Episcopilor din Palestina .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...