marți, 10 decembrie 2019

Papa Miltiade-un papã important al lumii

Papa Miltiade sau Melchiade a fost al 32-lea Papã al Bisericii catolice care îl și venereazã ca Sfânt .
A pontificat la 2 iulie 310 sau 311 pânã la 10 sau 11 ianuarie 314 .
Se pare cã Papa Miltiade a fost african de origine dar nu se cunosc prea multe detalii despre persoana sa .
A fost ales dupã o perioadã de sede vacante care a urmat dupã moartea Papei Eusebiu pe data de 17 august 310 (dupã alte surse 309) imediat dupã ce Papa Eusebiu a fost exilat în Sicilia .
Miltiade devenea Papã dupã ce Împãratul roman Galerius a dat un edict de toleranțã care termina perioada de persecuție a creștinilor .
În timpul pontificatului sãu în anul 313 Edictul din Milano a fost aprobat de tetrarhii Constantin și Licinius care declarã neutralitatea în privința creștinismului ca și cult religios si restituirea proprietãților Bisericii .
Constantin i-a dãruit Papei Miltiade Palatul Lateran care va deveni pentru o perioadã lungã de timp Reședințã Papalã .
În același an 313 Papa Miltiade a prezidat Conciliul Lateran din Roma unde Cecilian a fost achitat de acuzațiile care i-au fost aduse iar Donatus a fost condamnat ca eretic .
În secolul al treisprezecelea sãrbãtoarea Sfântului Meltiade a inclus calificativul de martir în calendarul roman în mod eronat pentru a fi celebratã pe 10 decembrie .
În 1969 sãrbãtoarea a fost mutatã din calendarul liturgical pe 10 ianuarie cu numele Miltiade și fãrã calificativul de "martir ".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...