sâmbătă, 29 octombrie 2011

Dimitrie Cantemir-un mare cronicar care a facut si face istorie

Dimitrie Cantemir , este un mare cronicar care a facut , si face istorie din punct de vedere literar, lasand nenumarate cronici care si astazi sunt pomenite ,in cartile de istorie .
Este un cronicar, care ne face sa ne mandrim , din punct de vedere cultural, national si lingvistic ,operele cu caracter istoric nefiind scrise in alta limba decat a noastra.
Opere care l-au facut cunoscut :-Intre operele care l-au facut cunoscut , se numara si "Letopisetul Tarii Moldovei", care este opera de capatai.
Este un cronicar , care ne face sa ne privim tara cu mandrie , neaparand cu lucruri minore  asa cum astazi  vedem la televizor.
Din pacate ,in afara formatului electronic nu am vazut nicaieri,in nicio librarie o carte biografica , desi ar merita una.
Este un cronicar , care ne face sa spunem bucurosi si mandri ,dar cu adevarat  :"sunt roman !", si fara teama unor diferente de opinie , aparute pe aceasta tema,sau pe altele.
In schimb , un liceu din Bucuresti ii poarta numele, felicitari.
Nu are nici strada, desi ar merita una, fiind "un cronicar de aur ",pentru tara noastra .
Nu are o statuie, desi ar merita ,pentru ca tinerii sa il aiba in minte si vizual,nu doar nominal ,nu e suficient.
Inca un motiv de mandrie pentru noi !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...