marți, 4 octombrie 2011

Eugen Filotti -un mare traducator intrat in in istorie

Eugen Filotti este un mare traducator , care a facut si face istorie din punct de vedere cultural, national si lingvistic , traducand lucrari ale altor scriitori din alte tari , in limba noastra.
Este un traducator , care ne face sa ne privim tara mandri, desi lucrarile sunt doar traduse de el, fiind scrise de scriitori straini .
Este un traducator care face istorie din punct de vedere translational,el netraducand in alta limba decat limba noastra ,orice lucrare .
Este un traducator , care ne face sa ne privim tara cu mandrie , neaparand pentru niciun scandal, sau lucru minor ,pentru care astazi orice "vedeta" apare ,si se face "cunoscuta",desi nu in felul acesta ar trebui sa se faca cunoscute vedetele adevarate.
Din pacate, nu am vazut nicaieri ,in nicio librarie ,desi ar merita ,o biografie desi ar merita una ,fiind "un traducator de aur pentru noi".
Este un traducator , care ne face sa spunem mandri si bucurosi :"sunt roman !", si fara teama unor discutii in contradictoriu ,aparute pe aceasta tema.
Si , nu are nici strada ,desi ar merita una .
Nu are nici statuie, desi ar merita una ,pentru ca tinerii sa il aiba in minte si vizual,nu doar nominal,nu e suficient.
Inca un motiv de mandrie pentru noi !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...