duminică, 15 martie 2015

Acoperamantul Maicii Domnului-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Acoperamantul Maicii Domnului aflat in satul Gheorghiteni (localitatea Dorna Arini judetul Suceava ) este un asezamant monahal de maici ce impodobeste plaiurile bucovinene prin arhitectura sa ce parca atinge cerul si prin rugaciunea nevoitoarelor .
Din Vatra Dornei spre Piatra Neamt la aproximativ cinci kilometri de statiune arinii strajuiesc de o parte si de alta malurile Bistritei .
Cadrul pitoresc timpuriu a atras pe viitorii locuitori care au denumit zona in deplina concordanta cu ambientul -Dorna Arini .
Localitatea Dorna Arini se afla in judetul Suceava situandu-se la o altitudine de 1100 de metri in zona de intalnire a Muntilor Bistritei cu Muntele Rarau.
Localitatea este traversata de raul Bistrita .
Denumirea initiala a comunei era de Dorna insa odata cu noua impartire administrativa din anul 1968 a fost schimbata in cea de Dorna-Arini .
Continuand drumul pe malurile Bistritei trecand prin satele Gheorghiteni si Rusca se ajunge la Brostenii lui Creanga iar si mai urmeaza Bicazul .
Pitorescul farmec al locului este infrumusetat cu manastirea aflata la poalele Dealului Barnarelului .
Acest deal este acoperit cu o mica padure de brazi iar in adancul pamantului ei freamata apele minerale ale Dornelor .
Ctitorul manastirii Acoperamantul Maicii Domnului este Inalt Prea Sfintitul Teodosie arhiepiscopul Tomisului .
Acesta a construit manastirea in satul natal pe un petic de pamant mostenit de la parinti .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...