joi, 19 martie 2015

Humor-o alta manastire importanta a tarii noastre

Inceputurile Manastirii Humor urca in veac pana in vremea domniei lui Alexandru cel Bun .
In vecinatatea actualei Biserici a Manastirii Humor se mai vad si astazi ruinele unei mai vechi Biserici manastiresti inaltata la inceputul secolului XV.
Catre inceputul secolului XVI manastirea se ruinase si se pustiise probabil in timpul numeroaselor razboaie purtate de Stefan cel Mare.
In vremea domnitorului Petru Rares Humorul este cuprins in campania de restaurari initiata de acesta lucrare savarsita de logofatul Toader Bubuioc.
Din pisania sapata in piatra asezata la intrare pe peretele exterior al Sfantului Locas aflam ca Biserica a fost zidita in 1530 :"cu cheltuiala si osteneala " logofatului Teodor Bubuioc si a sotiei sale Anastasia indemnat de Voievodul Petru Rares.
Viata monahala a calugarilor este intrerupta in 1785 la anexarea Bucovinei de catre Imperiul Habsburgic.
Arhitectura monumentului de la Humor prezinta un interes aparte.
Edificiu de plan treflat fara turla pe naos ca si in cazul altor ctitorii boieresti.
Elementul particular este pridvorul deschis cu arcade inovatie in epoca determinata atat de  traditia constructiva locala (prispe,foisoare) cat si de influentele renascentiste din exterior (loggia preluata mai tarziu si de stilul Brancovenesc).
O noutate este si tainita situata deasupra gropnitei ;mai ales in nenumaratele zile de restriste se pastrau aici obiectele de pret.
Din pridvor se patrunde in pronaos iar mai departe in camera mormintelor si in naos.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...