luni, 9 martie 2015

Topolnita -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Topolnita este o veche manastire ortodoxa din Episcopia Severinului si a Strehaiei.
Asezata pe valea raului Topolnita intre satele Schitul de Sus si Schitul de Jos in comuna Izvoru Barzii judetul Mehedinti vechea manastire Topolnita se afla la o distanta de numai 20 de kilometri de municipiul Drobeta-Turnu Severin.
Biserica veche a manastirii este inchinata Sfantului Ioan Botezatorul hram praznuit in ziua de 29 august cand biserica face pomenire de Taierea Capului Sfantului Ioan Botezatorul .
Manastirea este insufletita de o obste monahala de calugari .
Potrivit traditiei locale Sfantul Nicodim de la Tismana plecand de la manastirea Vodita spre a cauta un loc pentru ridicarea unei manastiri inchinate Maicii Domnului s-a oprit pe valea raului Topolnita unde s-a apucat de lucru.
Biserica veche a manastirii Topolnita a fost ctitorita de boierii Craiovesti in secolul al XVI-lea pe vatra unei biserici mai vechi zidita de Sfantul Nicodim ctitorul manastirilor Tismana si Vodita.
Se crede ca manastirea Topolnita a fost ctitorita dupa manastirea Vodita inaintea manastirii Tismana pe care o termina in anul 1378.
Constructia actualei biserici dateaza din anul 1646 cand voievodul Matei Basarab descendent al Craiovestilor a donat ctitoria aflata intr-o stare precara capitanului de dorobanti Lupu Buliga.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...