miercuri, 18 martie 2015

Vladiceni-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Vladiceni este o manastire de calugari amplasata la marginea municipiului Iasi (in localitatea suburbana Tomesti) pe locul numit in cronici "Poiana Vladicai".
Asezamantul monahal este construit pe un teren plat la baza dealului Vladiceni acoperit    de padure.
Manastirea Vladiceni aflata la poalele dealului impadurit este un loc unde se poate vedea intreaga zona industriala a municipiului Iasi.
Drumul care duce la manastire este un drum asfaltat dar care nu a fost intretinut.
Potrivit traditiei locale in anul 1415 domnitorul Alexandru cel Bun si mitropolitul Iosif Musat au intampinat la marginea Iasului in locul unde se afla astazi manastirea Vladiceni alaiul care ducea moastele Sfantului Ioan din Trapezunt de la Cetatea Alba catre Suceava capitala de atunci a Tarii Moldovei.
De altfel traditia spune ca hramul Bisericii Nicorita se datoreaza aceluiasi eveniment.
Transportarea moastelor Sfantului Ioan cel Nou in anul 1402 spre Suceava pentru a fi depuse in Biserica Mirauti din fata Cetatii de Scaun in drumul lor au poposit  in acel loc.
Probabil acela a fost si motivul ridicarii unui schit acolo dupa cativa ani dar in timp acela a disparut.
Cu aceasta ocazie poiana unde a fost intampinat alaiul a fost  denumita " Poiana Vladicai " denumire existenta si in cronici.
Din acest motiv s-a ridicat acolo un schit dar acela a disparut cu timpul.
Numele Vladiceni vine de la "Vladica" termen care inlocuieste un termen mai cunoscut si mai des folosit acela de "Episcop".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...