miercuri, 25 martie 2015

Predeal-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Predeal este o manastire zidita in secolul al XVIII-lea mai putin cunoscuta si frecventata decat celelalte manastiri din tara .
Purtand hramul "Nasterea Maicii Domnului " praznuita la data de 8 septembrie manastirea este ingrijita de o obste linistita de maici .
Aceasta manastire ridicata intre anii 1818-1819 pe locul unui fost schit din lemn ce data din anul 1744 isi pastreaza inca si astazi vechea Biserica a Sfantului Ierarh Nicolae .
Aceasta este imbracata cu fresce murale valoroase .
Datorita rautatii catolicilor care fortau unirea cu Roma multi crestini ortodocsi din Transilvania au suferit moarte martirica sau suferinte .
Astfel pe la jumatatea secolului al XVIII-lea Curtea Austriaca din Viena (catolici ) a poruncit daramarea manastirilor romanesti ortodoxe de zid si arderea celor de lemn .
Astfel multi dintre vietuitorii acelor zone s-au vazut nevoiti sa-si paraseasca pamanturile si sa se retraga in alte zone ale tarii .
La poalele impadurite ale Muntelui Clabucet a luat fiinta Schitul Predeal avand drept ocrotitor pe Sfantul Ierarh Nicolae .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...