sâmbătă, 21 martie 2015

Bogdanesti-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Bogdanesti este o manastire amplasata in satul Bogdanesti (din judetul Suceava ) la o distanta de circa 5 kilometri de orasul Falticeni .
Aici a fost construita o Biserica in jurul anului 1363 de catre Voievodul Bogdan I al Moldovei (1359-1365).
Distrusa din temelii de tatari obstea monahala a fost stramutata in 1542 la nou-infiintata Manastire Rasca construita in vecinatate .
Satul Bogdanesti este o asezare de vechi razesi aflata in apropierea primei capitale Baia .
In aceasta localitate in jurul anului 1363 Voievodul Bogdan I (1359-1365) impreuna cu doamna Maria a zidit o manastire denumita Schitul Bogdanesti (sau Bogoslovul) pentru a servi drept Biserica domneasca si loc de rugaciune .
In lucrarea "Istoria Sfintei Manastiri Rasca" arhimandritul Narcis Cretulescu precizeaza urmatoarele lucruri in legatura cu intemeierea ei :"Pe la anii 1343-1365 un Bogdan Voda poate cel dintai cu acest nume se intoarce din bejenie de la Maramures inconjurat de moldoveni si cler se stabileste in Targul Baia se face proprietar pe mosia cu satul Bogdanesti si in memoria descalecarii lui cladeste Biserica Manastirii Bogdanesti Biserica cu hramul Sfantul Nicolae ".
Fiind construita din lemn biserica a rezistat curgerii timpului si atacatorilor timp de 150 de ani pana in anul 1510 cand a fost distrusa din temelii de tatari .
Intre anii 1511 si 1512 cativa calugari vrednici au vrut sa o refaca tot pe vechiul amplasament cu sprijinul lui Bogdan al III-lea cel Orb fiul lui Stefan cel Mare .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...