joi, 12 martie 2015

Slobozia-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Slobozia este una dintre marile manastiri din sud-estul tarii.
Manastirea se afla in campia Baraganului pe malul stang al Ialomitei in orasul Slobozia avand biserica inchinata Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil numiti si Sfintii Voievozi si fiind ctitoria lui Enache Caragea si a Voievodului Matei Basarab (1632-1654) .
Manastirea Slobozia inchinata Sfintilor Voievozi Mihail si Gavriil a fost zidita pe o mosie primita de postelnicul Enache Caragea de la Alexandru Ilias in anul 1616.
Pentru a lucra pamantul manastirii langa manastire sunt adusi mai multi robi cu aceasta ocazie ei fiind scutiti de toate darile si taxele.
De la "slobozirea" acestora de dari si-a luat si locul numele actual anume de Slobozia.
De-a lungul vremii manastirea a purtat mai multe nume dintre care sunt amintite urmatoarele :"Manastirea Slobozia lui Ianache" ,"Manastirea Sfintii Voievozi" sau "Slobozia Veche".

Datorita asezarii manastirii in apropierea drumului national 2 A Bucuresti-Constanta aceasta este usor accesibila tuturor acelora care simt nevoia unui popas duhovnicesc.
Jafurile si navalirile paganilor in manastire au dus la pierderea multora dintre vechile documente .
Astfel nu se poate spune nici astazi data exacta a zidirii manastirii.
In orice caz primul ei ctitor conform vechilor documente a fost postelnicul Ianache Caragea care a mai ctitorit si Manastirea Sfantul Sava din Iasi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...