marți, 10 martie 2015

Vodita-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Vodita este cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar si totodata primul asezamant monahal din tara noastra administrat autonom dupa regulile specifice Bisericii Ortodoxe stabilite in canoane de Sfantul Vasile cel Mare.
Inchinata Nasterii Maicii Domnului si Sfantului Antonie cel Mare manastirea asezata la numai un kilometru distanta de apele Dunarii in judetul Mehedinti este situata la o distanta de 17 kilometri vest de orasul Drobeta Turnu Severin si la aproximativ opt kilometri est de Orsova in dreptul manastirii pe drumul principal se afla asezata o troita de lemn.
Manastirea Vodita a fost intemeiata pe teritoriul comunei Varciorova in apropierea granitei dintre Imperiul Austro-Ungar si Tara Romaneasca.
Manastirea a fost ridicata intre anii 1370-1372 de catre Sfantul Cuvios Nicodim cel Sfintit de la Tismana pe cheltuiala domnitorului Vladislav I -Vlaicu Voda.
Inca de la infiintare manastirea a fost inzestrata cu toate odoarele bisericesti necesare cu bani si cu alte venituri.
Toate daniile facute manastirii de Voievodul Vladislav au fost ulterior intarite ulterior de catre urmasii acestuia :Dan I Mircea cel Batran Dan al II-lea Vlad Dracul si Radu cel Frumos.
Sigismund de Luxemburg regele Ungariei (1387-1437) recunoaste si confirma avutul manastirii Vodita iar Stefan Lazarovici despotul Serbiei ii daruieste acesteia in anul 1406 zece sate sarbesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...