luni, 23 martie 2015

Cobia-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Cobia se afla in comuna omonima din judetul Dambovita.
Manastirea Cobia este un unicat in contextul monumentelor existente prin decoratia exteriorului -nemaiintalnita in arhitectura noastra.
Situata in partea de sud-vest a judetului pe drumul judetean 702E intr-un peisaj specific Campiei Gaiestilor strabatuta de apele Paraului Cobiuta comuna ofera vizitatorilor o salba de bisericute din lemn (patru la numar) toate datate la sfarsitul veacului al XVIII-lea cu dezvoltari planimetrice specifice arhitecturii religioase din lemn dambovitene prin tratari arhitecturale originale un adevarat regal pentru cunoscatori.
Manastirea Cobia locas de rugaciune pentru calugari a functionat pana la secularizarea averilor manastiresti moment in care fiind parasita de calugarii greci a devenit Biserica de mir.
Este situata la 7 kilometri nord-est de Gaiesti si la 25 de kilometri sud-vest de orasul Targoviste in satul Manastire pe soseaua Gaiesti-Targoviste.
Satul Manastire se intinde de o parte si de alta a soselei intr-o vale larga intre doua dealuri de mica inaltime acoperite cu padure de stejar.

Biserica este asezata intr-un cadru natural foarte frumos la 100 de metri de soseaua asfaltata in dreapta mergand din Gaiesti spre Targoviste la 50 de metri de Paraul Cobiuta si inconjurata la est si vest de plantatii de nuci.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...