marți, 17 martie 2015

Bascovele-o alta manastire importanta a tarii noastre

Numele manastirii vine de la "Bascov" pisc impodobit cu stejari.
Asezata intr-o depresiune larg deschisa spre soare adapostita de jur-imprejur de paduri care o feresc de asprimea iernii si arsita verii manastirea are o pozitie geografica privilegiata fiind situata la o departare de 25 de kilometri de Pitesti pe soseaua ce duce spre Ramnicu Valcea.
Acest sfant lacas a fost zidit in vremea domnitorului Constantin Brancoveanu de Vel Comisul Serban Cantacuzino care facuse mai inainte fagaduinta lui Dumnezeu ca daca ii va darui un fiu va construi o manastire.
Dorinta i s-a implinit dobandind o fiica pe care o boteaza Maria.
Dumnezeu a voit altfel fiica mult dorita s-a nascut dar dupa nastere sotia s-a prapadit  iar la varsta de trei ani si fetita.
In aceasta grea incercare el nu s-a deznadajduit si a implinit ceea ce a fagaduit zidind o manastire pentru maici careia i-a pus hramul "Intrarea Maicii Domnului in Biserica" .
Din tot trecutul manastirii si pana la 1835 nu exista nicio stire despre viata dusa de maicile de acolo.
La 1835 aflam ca in urma unui cutremur Biserica s-a ruinat fiind refacuta abia la 1843 cu sprijinul piosului crestin Stefu Nicolau din Pitesti.
Cu acest prilej s-au mai adaugat si doua hramuri tot in cinstea Maicii Domnului si anume Nasterea si Adormirea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...