miercuri, 4 martie 2015

Valea Neagra-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Valea Neagra se afla in satul omonim comuna Nistoresti judetul Vrancea fiind o manastire cu obste de maici .
Schitul Valea Neagra monument istoric national a fost ctitorit de catre parintele Maftei din satul Spinesti in anul 1755 .
Manastirea are in componenta sa biserica de lemn "Adormirea Maicii Domnului " monumentul istoric si turnul-clopotnita ambele fiind incluse pe lista monumentelor de arhitectura .
Manastirea este situata pe soseaua ce leaga orasul Focsani de Vidra Tulnici Targu Secuiesc si Brasov.
La kilometrul 44 dupa Focsani se face stanga pana in Naruja apoi se continua drumul prin satele Podul Naruja Nistoresti Romanesti si Herastrau .
Satul Herastrau se afla la 62 de kilometri de nord-vest de Focsani de acolo si pana la curtea manastirii sunt aproximativ 3 kilometri .
Maicile ce vietuiesc in manastire sustin ca numele manastirii -"Valea Neagra "  este dat de satul Valea Neagra aflat mai la nord de Biserica .
Este posibil ca atat satul cat si manastirea sa-si fi luat numele de la valea ce margineste drumul de la manastire pana in sat .
La anul 1757 preotul Maftei de la Poiana Marului se hotaraste impreuna cu doi calugari sa infiinteze asezamantul ce se va numi multa vreme in documente "Schitul Vrancea " in poiana 
Podurile ce domina apa Narujei la confluenta cu paraul Valea Neagra.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...