duminică, 22 martie 2015

Moisei-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Moisei inchinata Adormirii Maicii Domnului este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Moisei din judetul Maramures.
Aflata la o distanta de 13 kilometri de localitatea Viseul de Sus si la numai 10 kilometri de localitatea Borsa pe drumul national ce leaga intre ele localitatile Sighet Borsa Prislop si Vatra Dornei Manastirea Moisei este locuita de o obste de calugari .
Potrivit traditiei locale asezate intr-o inscriptie monahala pe peretele nordic al Bisericii actuale primul locas monahal din Moisei a fost ridicat de catre credinciosii Moise Coman si sotia sa Dochia in jurul anului 1599.
Potrivit traditiei cei doi crestini au ridicat locasul in amintirea fiului lor plecat in Basarabia pentru a se casatori care insa nu s-a mai intors niciodata .
Pentru a fi ocrotit oriunde s-ar fi aflat viu sau mort parintii sai au hotarat sa ridice    o manastire.
Cand au terminat Biserica un monah de la Manastirea Putna s-a oprit langa aceasta adunand ajutoare pentru refacerea manastirii amintite  care fusese pradata de tatari .
Acel monah   Grigorie s-a dovedit a fi tocmai fiul celor doi care intrase in monahism in   Manastirea Putna .
In urma insistentei parintilor sai monahul a ramas in satul Moisei unde a pus bazele unui locas monahal in jurul bisericutei deja zidite .
Manastirea Moisei a fost sfintita in ziua de 25 august 1672 cand s-a praznuit si hramul acesteia adica Adormirea Maicii Domnului de catre Sfantul Ierarh Sava Brancovici mitropolitul Ardealului .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...