vineri, 6 martie 2015

Oasa -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Oasa este o manastire ortodoxa aflata in localitatea Sugag judetul Alba.
Aflata la o distanta de 70 de kilometri mai spre sud de Sebes si la 57 de kilometri nord-est fata de Petrosani la poalele Muntilor Sureanu Manastirea Oasa este o oaza de liniste inconjurata de paduri cu vai si lacuri.
Cel mai apropiat sat se afla la o distanta de peste patruzeci de kilometri de manastire.
Biserica centrala a manastirii Oasa este inchinata Adormirii Maicii Domnului (hram praznuit in ziua de 15 august) si Sfantului Mare Mucenic Pantelimon (hram praznuit in ziua   de 27 iulie ) .
Sfantul Pantelimon este sarbatorit din anul 303 anul mortii sale pe data de 27 iulie .
S-a nascut in anul 284 in orasul Nicomidia.
Tatal sau Evstorghie era pagan iar mama sa era crestina.
A reusit sa-l aduca la dreapta credinta si pe tatal sau iar dupa moartea acestuia si-a impartit toata averea saracilor  si pentru ca nu primea plata pentru tratamentele pe care le facea el este numit "doctor fara de arginti".
In anul 1943 scriitorul Ioan Pop si povestitorul Mihail Sadoveanu au ridicat in acel loc o bisericuta de lemn.
Mai apoi in anul 1983 prin purtarea de grija a episcopului Emilian Bardas din Alba Iulia a preotului Faur si a protopopului Viorel Porcaru o veche biserica a fost reparata si imbunatatita dupa care a fost adusa in acel loc.
Biserica de lemn de la Manastirea Oasa a fost stramutata in acel loc de pe raul Sebes judetul Alba odata cu amenajarea lacului de acumulare construit pe Valea Frumoasei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...