duminică, 8 martie 2015

Toplita-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Toplita din orasul omonim judetul Harghita poarta hramul "Sfantul Prooroc Ilie Tesviteanul " si este o manastire ortodoxa cu obste de calugari .
Paraclisul manastirii poarta hramul "Izvorul Tamaduirii "- se praznuieste in prima zi de vineri dupa Sfintele Pasti .
Manastirea Sfantul Ilie din Toplita continua Sfanta Traditie a spiritualitatii romanesti care s-a manifestat permanent pe aceste plaiuri stramosesti .
Asezata intr-o gradina a carei frumusete naturala a fost desavarsita de-a lungul anilor de harnicii ei vietuitori a cunoscut de la inceputurile ei si pana azi o permanenta si ampla dezvoltare .
Gandul intemeierii acestei manastiri l-a avut in anul 1911 fericitul intru adormire Patriarhul Miron Cristea fiu al acelei asezari .
Fiind episcop de Caransebes dupa ce obtine aprobarile autoritatilor bisericesti si de Stat a inceput pregatirea intemeierii asezamantului care va fi ridicat intru pomenirea parintilor sai George si Domnita tarani vrednici din Toplita .
Inca din anul 1910 bisericuta din satul apropiat Stanceni care-si construise biserica noua a fost adusa in gradina parinteasca de langa soseaua nationala Toplita-Reghin (DN 15) .
Incepand cu anul 1923 rand pe rand s-au ridicat in jurul ei cladiri corespunzatoare scopului viitorului asezamant .
A fost amenajat terenul s-au construit aleile cladirea pentru chilii staretie clopotnita cladirile gospodaresti s-au plantat arbori si arbusti si s-a imprejmuit incinta .
Cladirea staretiei s-a construit din materialul casei in care s-a nascut    Patriarhul Miron Cristea .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...