sâmbătă, 7 martie 2015

Sinca Veche-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea rupestra Sinca Veche este un vechi lacas de cult ce se afla la Sinca Veche in cotul format de Muntii Fagaras si Perisani la 45 de kilometri de Brasov si la 22 kilometri de Fagaras .
Locasul de cult se gaseste langa comuna Sinca Veche sub Dealul Plesu .
Localitatea in sine se afla in centrul tarii la 30 de kilometri nord de Zarnesti intre Cocoasa Persanilor la nord si podul peste paraul Bungetu la vest .
In localitatea Sinca Veche se poate ajunge usor cu masina localitatea fiind amplasata la cativa kilometri de localitatea Persani pe DN 68 intre localitatile Brasov si Fagaras .
Biserica rupestra se afla la doi kilometri de localitatea Sinca Veche - toti localnicii cunoscand drumul si putand sa ofere indrumarile necesare .
La Sinca Veche se vine pentru legendele si misterul lacasului de cult sapat in piatra .
Acelui lacas i s-a dus vestea de "Templul Ursitelor "  "Manastirea sapata in piatra " sau "Templul de la Sinca Veche " loc de reculegere de implinire a dorintelor bune dar si de oaresce fenomene paranormale -dupa parerea unora .
Cunoscut mai mult sub denumirea de "Templul Ursitelor " locasul de cult Sinca Veche se banuieste ca are o vechime de aproximativ 7000 de ani si se presupune ca ar fi apartinut aceleiasi civilizatii care a intemeiat "Templul Alb " din Insula Serpilor .
Sinca Veche apare in acte incepand cu secolul al XII-lea si este cunoscuta pe langa numeroasele vestigii arheologice inca nevalorificate gratie istoricului si filologului Gheorghe Sincai a carui familie isi are radacinile acolo.
Dat fiind faptul ca Sinca a fost o localitate la granita dintre Romania si Imperiul Habsburgic aceasta a avut o istorie mai napastuita influentata de comunitatile care s-au perindat pe acolo .
Manastirea rupestra nu a putut fi datata cu precizie versiunea mai des intalnita accepta ca an al aparitiei 1742 moment cand bisericile ortodoxe sunt interzise .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...