marți, 3 martie 2015

Dobrovat-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Dobrovat este o veche manastire ortodoxa din judetul Iasi.
Aflata in satul Rusi al comunei Dobrovat la o distanta de 25 de kilometri sud-est de Iasi si la 35 de kilometri nord de Vaslui manastirea amintita este locuita de o obste de calugari.
Manastirea Dobrovat este ultimul ansamblu monahal ctitorit de Stefan cel Mare .
Biserica manastirii Dobrovat a inceput sa se construiasca in ziua de 27 aprilie 1503 si s-a terminat in anul 1504 precum se poate citi in pisania sapata in piatra acesteia.
In secolul al XV-lea pe locul pe care s-a ridicat manastirea exista un vechi schit sihastresc numit "Schitul lui Giurgiu Calugarul".
Pisania domneasca scrisa in limba slavona pe o lespede grea de piatra si asezata in dreapta usii de intrare marturiseste urmatoarele :"Bine cinstitul domn Io Stefan Voevod cu mila lui Dumnezeu domnul tarii Moldovei fiul lui Bogdan Voevod a inaltat acest hram cu numele Pogorarea Sfantului Duh care a inceput a se zidi la anul 7011(1503) luna lui April in  27 de zile si s-a savarsit in anul 7012(1504) al domniei lui anul patruzeci si sapte si o luna din al optulea curgator."
Biserica din Dobrovat a fost zidita de Sfantul Stefan cel Mare numai pana la stadiul de zidarie finisarea acesteia fiind intocmita de catre domnitorul Bogdan al III-lea.
Zugravirea in fresca a bisericii a fost savarsita in vremea lui Petru Rares intre anii 1527-1531.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Mircea Horia Simionescu -un prozator si eseist important al tarii noastre

Mircea Horia Simionescu este un prozator si eseist  care ne face mandri din punct de vedere cultural national si lingvistic . Este un prozat...