vineri, 13 martie 2015

Cotmeana -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Cotmeana este o manastire ortodoxa cu obste de calugari din judetul Arges.
Locasul de rugaciune din Cotmeana se afla in comuna omonima aflata la doar 30 de kilometri est de Ramnicu Valcea si la 32 de kilometri nord-vest de Pitesti pe drumul national ce leaga cele doua orase.
Important monument istoric medieval din sud-estul Europei Manastirea Cotmeana poate fi chiar cea mai veche manastire din Tara Romaneasca.
Construita in mijlocul padurilor in apropierea raului de munte Cotmeana ctitoria lui Mircea cel Batran duce in spate o istorie fabuloasa .
Manastirea Cotmeana este un monument de sinteza arhitecturala reprezentativ pentru asimilarea si dezvoltarea arhitecturii muntenesti din secolul al XIV-lea :fatadele bisericii sunt din caramida aparenta decoratiunile sunt realizate in stil bizantino-balcanic specific secolelor XIII-XIV iar clopotele sunt lucrate pe la inceputul secolului al XIV-lea.
Prima atestare documentara in care apare Cotmeana dateaza din timpul lui Mircea cel Batran la 20 mai 1388 care printr-un hrisov anunta existenta acestui sfant lacas  odata cu ridicarea Manastirii Cozia.
Se presupune insa ca Manastirea Cotmeana este mult mai veche daca nu cumva cea mai veche manastire din Tara Romaneasca multi cercetatori sustinand ca este chiar o ctitorie  a lui Vladislav Vlaicu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...