luni, 28 decembrie 2015

Baile Herculane -o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea  Baile Herculane este o manastire ortodoxa inchinata Nasterii Maicii Domnului (8 septembrie ) .
Situat in centrul renumitei statiuni balneo-climaterice asezamantul social aflat in manastire se afla la adresa Nicolae Stoica de Hateg (Vila Dobosanu ) judetul Caras Severin cod 325200 .
In aceasta localitate se ajunge foarte usor pe Drumul National 6 (European 70) Orsova-Caransebes -Timisoara .
De asemenea cu trenul se ajunge foarte usor in drumul spre Timisoara trenul oprind si in statia Baile Herculane .
Manastirea se afla la o distanta de doar sase kilometri de gara .
Obstea monahala din Herculane numara abia patru maici stareta fiind Mihaela Guraliuc.
Posibilitatile de cazare se ridica la un numar de 20 de paturi .
Manastirea si asezamantul monahal din Herculane au aparut la initiativa Preasfintitului Episcop Laurentiu Streza care a dorit a pune in valoare Vila Dobosoane din Statiunea Baile Herculane donata in anul 1925 Episcopiei Caransebesului si luata abuziv in anul 1946 de regimul comunist .
Casa a fost folosita de mai multe institutii de stat apoi adaptata pentru turism .
Este o constructie cu etaj avand peste 40 de camere .
Dupa evenimentele politice petrecute in 1989 Biserica are din nou posibilitatea sa-si desfasoare activitatea in diverse sectoare ale vietii sociale .
La aceasta activitate de innoire spirituala si caritativ-sociala este chemat sa contribuie si monahismul parte integranta a structurii organizatorice a Bisericii .
In anul 1998 cladirea fiind retrocedata s-a hotarat infiintarea aici a unui asezamant social monahal ca loc de odihna si tratament pentru cler si credinciosi cu posibilitati financiare mai reduse dar si loc de viata duhovniceasca .
Asa au fost aduse aici primele maici :monahia Teodora Jemna numita ca stareta si directoare si monahia Marina Caniparu numita econom ambele foste vietuitoare la manastirea Sfantul Ilie -Vasiova .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...