vineri, 4 decembrie 2015

Stelea-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Stelea este o manastire ortodoxa de calugari din Romania situata in municipiul Targoviste judetul Dambovita.
Complexul religios se afla pe strada Stelea numarul 6 din Targoviste iar constructia sa dateaza din secolele al XV-lea si al XVI-lea.
Manastirea a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XVI-lea de negustorul Stelea fiind mentionata in 1582 de un hrisov prin care Mihnea Turcitul intarea o danie facuta manastirii.
Ansamblul manastirii Stelea a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din judetul Dambovita din anul 2010 avand codul de clasificare DB-II-A-a-17310.
El este format din :
-Biserica "Invierea Domnului"-construita in perioada 1644-1645 pe fundatii datand din secolul al XVI-lea.
In pisania Bisericii se precizeaza ca biserica a fost ridicata de Vasile Lupu pe locul unei biserici mai vechi al carei ctitor a fost Stelea negustorul.
Stilul arhitectonic al Bisericii are specific moldovenesc fiind singura Biserica construita in Tara Romaneasca dupa modelul Bisericii moldovenesti "Trei Ierarhi" din Iasi.
-Casa egumeneasca sau Casa Nifon -reconstituita in anul 1975 pe ruine din secolele al XV-lea al XVI-lea si al XVII-lea ;
-Beciul primei case egumenesti ce a fost construit in secolul al XV-lea;
-Corp de chilii(latura de vest) -ridicat in secolul al XVII-lea pe fundatii din secolul al XV-lea si refacut in secolul al XIX-lea.
-Ziduri de incinta cu urme de chilii -ce dateaza din secolul al XVII-lea;
-Turnul de clopotnita-ridicat in secolul al XVI-lea;
-Corp de poarta-construit in secolul al XVII-lea.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...