sâmbătă, 12 decembrie 2015

Berzunti -o alta manastire importanta a tarii noastre

Comuna Berzunti se afla in centrul Moldovei si al judetului Bacau intre vaile Trotusului si Tazlaului avand ca vecini :la nord comunele Poduri si Beresti-Tazlau comuna Barsanesti la sud comunele Livezi si Sanduleni la est si comuna Dofteana la vest.
Pe cuprinsul comunei Berzunti au fost construite locasuri dupa cum urmeaza :Biserica "Adormirea Maicii Domnului " atestata documentar in anul 1562   Biserica "  Sfintilor Voievozi " din satul Moreni si Manastirea "Sfantul Sava " din satul Buda .
Vechimea acestei manastiri nu este atat de departata in comparatie cu alte chinovii de pe pamantul romanesc.
Din anul 1809 se gaseste o carte de invoiala facuta intre razesii satelor Podu si Cernu si ieromonahul Varnava de a face un schit in pustia de la capul Brazilor Gemeni la Runcul Mare ce se mai numeste si Muntele Savului .
Schitul si-a desfasurat activitatea intre anii 1809 si 1828 cand a fost nevoit sa coboare in satul Buda datorita talharilor care-l jefuiau .
Proprietatea schitului a fost intarita in anul 1828 de domnitorul Ioan Sturdza Voievod punand in stapanirea Schitului Savu pamanturile dintre hotarele Cernului Mazanestilor si Bucsestilor .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...