joi, 10 decembrie 2015

Barsana-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Barsana este o manastire ortodoxa din Romania situata in comuna Barsana judetul Maramures.
Primele atestari documentare ale Manastirii Barsana dateaza din 1390 ;intr-un document din 21 iulie 1390 referitor la proprietatile familiei voievodale Dragos este mentionat un drum care se bifurca conducand pe un brat satul Barsana iar pe celalalt la manastire.
Tot in acest document sunt mentionate si Valea Manastirii si Dealu Popii.
Intr-un act de proprietate din 6 noiembrie 1405 se mentioneaza un camp al manastirii.
Alte mentiuni referitoare la manastire sunt descoperite in acte de proprietate ale familiei voievodale Dragos intre anii 1408-1480 ultimul act facand referire la Bartolomeu Dragfi voievod al Transilvaniei.
Biserica este situata in Maramuresul istoric pe Valea Izei .
Vechea Biserica de lemn a fost construita in 1711 pe locul numit "Parul Calugarului" de preotul nobil Ioan Stefanca impreuna cu fiii sai si alti sateni pentru a-i multumi lui Dumnezeu pentru protectie in anul ciumei mari din anul anterior.
Biserica a fost mutata pe Valea Izei in jurul anului 1739 pe locul unui cimitir aparut dupa lupta cu tatarii la 1717.
Biserica a fost mutata a doua oara cand a fost adusa in sat in jurul anului 1795 in mijlocul unui cimitir de victime din timpul ciumei mici de la 1742 sau de mai tarziu.
Interiorul Bisericii a fost repictat in 1806 de catre Hodor Toader fiind influentat de stilul baroc si rococo.
Picturile au fost executate pe lemn partial nivelate cu bucati textile fixate pe pereti si partial acoperite cu un strat de var preparat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...