marți, 22 decembrie 2015

Clocociov-o alta manastire importanta a tarii noastre

Manastirea Clocociov este o manastire din Romania situata in Slatina judetul Olt.
Manastirea a fost ctitorita de vel aga Dinicu Buicescu si zidita in anul 1645 .
In prezent este manastire de maici cu hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil fiind in acelasi timp monument istoric cu codul LMI-OT-II-A-a08619.
Situata in partea de sud a orasului Slatina intr-o depresiune flancata de doi versanti Manastirea Clocociov strajuieste de veacuri aceste locuri favorizata de configuratia naturala a terenului pastrandu-si nealterate traditia prestigiul  precum si frumusetea si robustetea constructiei.
Monumentul se numara azi prin indepartatul sau trecut istoric intre asezarile manastiresti cu renume din judetul Olt fiind contemporana cu alte ctitorii domnesti si boieresti din vecinatate.
Incarcata din belsug de istorie Manastirea Clocociov apare in peisajul orasului Slatina nu dupa mult timp de la atestare in anul 1368 devenind mai apoi un adevarat simbol al tinutului prin viata autentica pe care o duceau vietuitorii acesteia si prin daniile numeroase pe care le primea de la domnitorii Tarii Romanesti.
Manastirea aceasta avand ca hram "Sfinti Arhangheli Mihail si Gavriil" isi inscrie numele printre cele mai vechi asezaminte monahale din tara noastra.
Inceputurile ei nefiind fixate in documentele vremii s-au pierdut odata cu trecerea timpului.
Pisania Bisericii probabil de lemn nepastrandu-se am fost privati de un important izvor menit sa stabileasca inceputurile si ctitorii acestui asezamant.
Unele documente il atesta drept ctitor pe Mihai Viteazul care a si inzestrat-o cu donatii degradarile survenite dupa anul 1628 determinand o noua si substantiala refacere in timpul lui Matei Basarab .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Pompiliu Constantinescu-un critic literar important al țării noastre

Pompiliu Constantinescu este un critic literar care ne face mândri din punct de vedere cultural național și lingvistic . Este un critic lite...